Marketing Blog 6: De Betrouwbare Bron.

WEG MET DE BUBBELS VAN RELIGIE EN RECLAME!

Religieuzen en reclamemakers leven in een zelfde soort bubbel. Als je een wetenschap optuigt die nooit met emperische bewijzen van hypotheses kan komen maar slechts resultaten levert die worden onderbouwd met gekwantificeerde onderzoeken dan vraag je om moeilijkheden. Wetenschap is immers pas wetenschap als het keiharde bewijzen produceert voor de gerelateerde vermoedens die er zijn in de hoofden van de verlichte types die zich ermee bezig houden. Op dit wetenschappelijk fundament zijn noch religie- noch communicatie, noch marketing wetenschappen gebouwd. Zo is de basis waarop de beroepen reclamemaker of reliwerker rusten er een van aannames, onderbuikgevoel, talent, intuïtie, veronderstellingen, wensdenken en naar de mond praten. En dat is geen enkel probleem, omdat er iets anders speelt en dat is een heel aards, nuchter principe dat achter deze quasi wetenschappen schuil gaat.

Massa is kassa

Wanneer je ziet hoeveel mensen er enerzijds gevoed en anderzijds worden lastig gevallen door religie en reclame dan is direct duidelijk dat ze bestaansrecht ontlenen aan de macht der getallen. Er zijn nu bijna 8 miljard mensen op de aarde. Het gros daarvan, zo'n 6 miljard, hangt een van de tientallen religies op de wereld aan. Om deze kuddes te hoeden is er een enorm leger aan geestelijken nodig.  Zij brengen en onderhouden de boodschap. Van paus tot imam, van rabbijn tot sjamaan. Daarnaast is er een wellicht net zo grote groep mensen die wordt bestookt met de uitgekookte boodschappen van de reclamemakers. Je kunt stellen dat het bepaald geen marginale disciplines zijn,  religie en reclame.  Ze zijn dan ook niet uit te roeien. Niet door Darwin en niet door adblokkers. Maar er is, godzijdank, wel sprake van een evolutie proces. De katholieken zijn bijvoorbeeld gestopt met de kruistochten. En de adverteerders hebben bijvoorbeeld een bel-me-niet register opgesteld. Voor beide ontwikkelingen geldt helaas dat ze adquate opvolging hebben gekregen. Denk aan de Jihad en cookies.

Geen appels met peren vergelijken

Dat zal de reflex zijn die veel mensen voelen. Er zijn nogal wat mensen die geloven in een of beide fenomenen. Lees je echter de introductietekst van de religiewetenschappen op de site van de UvA dan hoef je alleen het woord religie maar te vervangen door reclame. Dit staat er. '(kop) Religie in de moderne wereld. (tekst) Religie vind je overal terug. Religies zijn verweven met het sociale leven, recht, kunst, politiek en zelfontplooiing. Religieuze tradities drukken vaak hun stempel op hoe mensen met elkaar omgaan, hun kinderen opvoeden, een partner zoeken en omgaan met hun doden.'

Maak je niet zo kwaad.

In die korte periode dat je kaartje voor de mallemolen van het leven geldig is, vind ik dat je dat wel moet doen. Ik word niet goed van de misdaden en het machtsmisbruik dat gepleegd wordt en de lelijke mores die veel van de belijders en beoefenaren erop nahouden. Over religie kan ik me alleen maar verbazen. Waar is dat paradijs, waar is die god? Komen we overigens niet allemaal uit de baarmoeder en niet de baarvader? Had Darwin geen punt met zijn 'On the origin of species'? Etcetera, etcetera.  En voor reclame geldt dat ik toch gebeld word ook al sta ik in het register. Ontvang ik wel reclame-drukwerk ondanks mijn nee-nee sticker. En is mijn digitale profiel vast al tientallen malen verhandeld door marketeers. Is iedereen dan bereid om de ogen te sluiten voor de oneindig repeterende en onverwachts opduikende domheid van de meeste reclame? Is er nog iemand die gecharmeerd is van de amateur toneelstukjes en sketches van reclamemakers. Kijk je nog naar geautomatiseerde adjes die gebaseerd zijn op je laatste zoekopdracht? Nee toch?

Er is hoop!

Er is hoop dat beide bubbels op een dag ploffen. We horen immers weinig meer van mensen die in Zeus, Thor, Venus of Apollo geloven. Daarnaast zijn er ook in de reclame mensen actief die geloven dat het tijd is voor een andere benadering. Daar ben ik er een van. Met mijn creatieve partner heb ik het MicroFilm Missie concept bedacht. Een naam in lijn met onze bureaunaam 'de geheime dienst'. Met dit concept brengen we de doelgroep van one klant in actie voor de camera. Zij verfilmen opdrachten, wij monteren er filmpjes uit. Dat doen we met bezoekers van musea. Met klanten van bedrijven. Met inwoners van steden en streken. Het concept start de dialoog tussen aanbieder en ontvanger van product of dienst. Het levert mooie, ongedwongen videocontent op die perfect aansluit bij de social media. En de basis vormt voor interessante campagne concepten. Wil je meer weten, kijk dan op http://www.degeheimedienst.nl

Jeroen Landsman. 26 juli 2017.

Marketing Blog 5: De Betrouwbare Bron.

Waarom is Pepsi niet en Heineken wel goed bezig?

De afgelopen tijd kwam eerst Pepsi met een filmpje dat op de sociale media werd afgekraakt. Het Pepsi filmpje met de bloedmooie soap actrice Kendall Jenner. Een groep jonge mensen van 'all walks of life' demonstreert in een Amerikaanse stad. Waar tegen? Nergens tegen. Ze willen een betere wereld, natuurlijk. Een Pepsi wereld! Het filmpje opent met een prachtig shot van een hipster die in de juiste Pepsi kleur een klassiek werkje wegschrobt op een cello gezeten op een dak met helikopterplatform van een wolkenkrabber in zomaar een Amerikaanse stad. De camera gaat naar beneden en filmt een optocht van te blije jonge mooie mensen, die borden dragen waarop lieve poeziealbum tekstjes staan. Ze lopen juist door de straat waar Kendall in een gouden pakje een fotoshoot aan het doen is in een winkel. Kendall kijkt op en is gefascineerd door wat ze ziet.

Met de uitstraling van een naaktslak paradeert ze even later door de demonstrerende massa en stevent af op een aantal politieagenten die nog maar niet zeker weten of ze wel zo'n betere wereld willen. Althans op deze manier. Ze hebben duidelijk instructies om de demonstratie in bedwang te houden, zo ademt het beeld. Kendall Jenner ontdoet zich onderweg van haar blonde pruik en wordt helemaal... zichzelf! De donker gemaande superster moet de politieagenten hebben, zo vertelt haar priemende, vastberaden blik. Ze heeft inmiddels een blikje Pepsi uit een toevallig op het trottoir klaar staande schaal vol gebroken ijs getrokken en biedt het aan een van de agenten aan. Deze accepteert het met een flauwe glimlach en zet het even later aan zijn lippen. Onder applaus van de hipster movement achter hem.

Dit is de killer. De eindscene waarin Kendall de agent het blikje aanbiedt, lijkt een disney kopie van de vrouw die in Baton Rouge vorig jaar 2 in robotpakken gestoken oproeragenten met haar trots tot staan brengt. Dat was niet tijdens een love & peace parade maar tijdens de grimmige Black Lives Matter rellen, die uitbraken nadat de politie voor de zoveelste keer een zwarte man om niets doodschoten. Pepsi heeft het geweten. Op de social media werd Pepsi door het slijk getrokken. Hypochrisie wordt hier genadeloos afgestraft. En terecht. Een icoon van het verzet omtoveren in een fotomodel dat kan niet. De reclame politie was na afloop net zo misselijk als na het drinken van 2 glazen Pepsi.

Dat gevoel kreeg ik niet van Heineken. Die kwamen ook met sociaal betrokken filmpjes. Maar dan goed. Hun slogan is 'Open your world' en daarmee duiken ze in het persoonlijke. In deze serie filmpjes hebben ze het thema veranderd in: Worlds apart. Totaal verschillende werelden ontmoeten elkaar. En Heineken gaat proberen deze bij elkaar te brengen. Of in ieder geval begrip voor elkaar te laten krijgen. In 4 scenes wordt er een band tussen de 2 tegenpolen opgebouwd. Eerst ontmoeten ze elkaar op een pad waar de een de ander voor kan laten gaan. Ze moeten iets bouwen, wat al snel een grote bar blijkt te worden. Deze is als een bouwpakket in een grote oude fabrieksloods neer gezet. We zien de tegenpolen, die elkaar verder helemaal niet kennen naar elkaar toegroeien in scene 2 waarin ze zichzelf moeten omschrijven in 5 begrippen. En de eerste indruk van de ander moeten verwoorden. De kennismakingen zijn stuk voor stuk prettig tussen de tegenpolen. Ze worden eerder tot elkaar aangetrokken dan afgestoten.

Wanneer de bar in elkaar staat worden ze getrakteerd op een filmpje. De inmiddels op goede voet met elkaar staande types zien tot hun verbazing hun gesprekspartner uitspraken doen die lijnrecht op hun eigen overtuiging staat. Daar kijken ze toch wel even van op. Nu wordt de hamvraag gesteld: Is er meer dat ons verbindt dan dat ons scheidt? Oftewel Gaan jullie verder met elkaar in gesprek over de dingen die jullie verbinden of niet? Uiteraard blijven de drie stellen met elkaar in gesprek en de transgender krijgt zelfs het telefoonnummer van de macho die in het filmpje uitsprak dat vrouwen achter het aanrecht moeten staan. Zijn wereld was zwart/wit, zo verklaart hij in de film. Maar het leven was niet zwart/wit. Daar was hij nu achter, zei hij en proostte met de transgender.


Ik moest zelfs een traantje wegpinken aan het eind van deze 3 minuten durende film. Een aanrader. Reclame die niet reclamisch is. Heineken heeft een mooi, klein sociaal experiment uitgevoerd zonder opsmuk. Uiteraard bedoeld om Heineken te verkopen. Maar dat doet het op een beslist charmante manier.  Zie de filmpjes. Worlds apart. Mooie variatie op een thema.

 

Jeroen Landsman, 4 mei 2017.

 

 

Marketing Blog 4: De Betrouwbare Bron.

Adverteerder: ga toch vloggen!  

Vloggen is hot. Enzo Knol, Kwebbelkop, Vera Camilla, het zijn jonge mensen die miljoenen abonnees hebben en er smakken geld mee verdienen. Dat wil iedereen.

Aandacht is het grootste kaptiaalgoed geworden op deze wereld. En als je zo de aandacht weet te pakken als de eerder genoemde YouTubers dan kun je erop wachten dat adverteerders willen profiteren van hun bereik. Al heel snel hadden marketeers een tof klinkend Engels naampje bedacht voor de succes vloggers: influencers! En je kon erop wachten: er verschenen bureau's die gingen bemiddelen tussen adverteerder en influencer. Vergeefse moeite!

Het gekke is, adverteerders kunnen zo'n influencer niet 'kopen'. Vloggers moeten het hebben van hun authenticiteit. Hun vlog format is heilig. Als ze dat te grabbel gooien voor geld, kunnen hun abonnees massaal afhaken. Adverteerders zitten dus voor het blok. Ze krijgen alleen de aandacht wanneer ze zelf een filmpje produceren en dat voor een vlog vertonen. Dat is dat filmpje dat je zo snel mogelijk overslaat wanneer je een vlog wilt gaan bekijken.

Er zit dus maar 1 ding op: zelf gaan vloggen. Dat klinkt logisch. Maar hoe word je nou succesvol, hoe krijg je nou die miljoenen abonnees zoals de Enzo's en Vera's van deze wereld. Hoe maak je zelf voor een appel en een ei filmpjes die wel bekeken worden? Terwijl je gewoon een adverteerder bent die zijn product of dienst aan de man wil brengen. Dan kun je toch beter gewoon een commercial maken?

Van irritant relevant worden, dat is de uitdaging voor adverteerders. En ja, dat kan door je over te geven aan dit nieuwe fenomeen. Ga vloggen, adverteerder. Wanneer je oprechte filmpjes maakt die gaan over wat je denkt en doet met je bedrijf of organisatie dan ben je relevant. Denk aan de 'why' theorie van SImon Sinek.  

Bedrijven hebben natuurlijk koud watervrees om zich hieraan te wagen. Je moet maar net de verzameling talenten in huis hebben om een boeiend filmpje te maken. Wat ga je dan zeggen over dat waarom? In wat voor decor?  Voor wie ga je dat doen? Lastige zaken. Dat is de niche waar de geheime dienst in opereert. Wij zorgen dat de vloggende adverteerder daadwerkelijk iets overbrengt dat de moeite waard is.

De geheime dienst ontwikkelt MicroFilm formats waarmee je authentieke, aantrekkelijke content genereert bij je klanten, fans, vrienden, collega's en natuurlijk jezelf! Dat doen we volgens het MicroFilm Missie concept. Meer informatie hierover vind je hier op de site.

Jeroen Landsman. 2 mei 2017

 

Marketing Blog 3: De Betrouwbare Bron.

De reclamerevolutie begint hier!

 

Facebook, Google en YouTube zijn de dictators van de media. Laat je niets wijsmaken. Mark Zuckerberg kwam dit jaar op 5 binnen in de top 10 van allerrijksten ter wereld. Geschat vermogen: 56 miljard dollar. Verdiend sinds de oprichting in 2004. Dat is 4 miljard dollar per jaar! Geld dat hij verdiende als... Reclameman!

Ja, hij verdiende al dat geld toch echt met de advertentie inkomsten en de waarde die dat had in de ogen van beleggers. Volgens de wet van de communicerende vaten is dat geld dus niet verdiend door collega reclame ondernemers. Collega's, ja, want concurrenten heeft Zuckerberg niet echt. Wie dan?

Er waren in 2013 volgens het CBS in Nederland zo'n 120.000 mensen werkzaam in de marketing communicatie. Die verdienden zo'n 14,90 per uur in een werkweek van gemiddeld 31 en een half uur. Mark Zuckerberg verdiende toen 2.645.502,65 per uur. Heb je nog?

Waar doen we het in de reclame eigenlijk nog voor? Wat kunnen we hiervan leren? In ieder geval niet dat we ook een smoelenboek moeten gaan beginnen. Dat is voor het laatst geprobeerd door Hyves en is kansloos. Wel zinnig is het om onze reclame inspanningen in te richten volgens de wetten van Facebook, Google en YouTube. En die wet luidt: wees niet irritant, maar relevant.

Speel het spel volgens de etiquette van de conversatie. Een spel met alleen maar winnaars. Iedereen houdt namelijk een goed gevoel over zo'n twee-gesprek. Zie hiervoor mijn eerdere column op mijn blogpagina op de geheime dienst.nl met als titel als jij je smoel nou ff houdt

Wees als adverteerder bereid om niet alleen te zenden maar ook te ontvangen. Start een conversatie en prikkel je doelgroep om deel te nemen. Laat zien dat je hun mening waardeert door ze daarvoor te belonen. Dat verhoogt ook de kans op deelname aan de conversatie want mensen geloven heilig in het principe 'voor wat hoort wat'.

Met dit inzicht heeft Mark de reclame branche verpletterd. Wij, reclamemakers en marketeers moeten ons vernieuwen. Of zullen anders verdwijnen als de ijsbergen in het Trump tijdperk. Het is toch de domheid ten top om irritatie als toegvoegde waarde te verkopen? Beperk je zendingsdrift adverteerder. Je doelgroep wil niet te pas en vooral te onpas lastig gevallen worden met je doodvergaderde comedy/lifestyle/aanbiedingsspot. We willen ook geen proefpersonen zijn in een Joseph Mengele achtig experiment waar gezocht wordt naar de mysterieuze koopknop in ons hoofd. Fuck off!

Ga liever de dialoog aan met ons, je doelgroep. Stop met het top-down communiceren. Herhaling is niet langer de kracht van de reclame. Betrek nu de buitenwereld in je communicatie. Adverteerder stap uit het rookgrodijn dat marketeers in hun wanhoopsoffensief voor je hebben opgetrokken. Je bereikt niet veel met SEO maar wel met EURO's op de clickveiling. Zie de zaken helder in het schitterende voorjaarslicht. Je bereikt mensen door menselijk te zijn. Dat wil zeggen dat je open staat voor een ander. Wordt deel van de revolutie of verdwijn.

En er is gelukkig ook goed nieuws: hierbij kan ik met mijn netwerkbureau de geheime dienst.nl je helpen! Wij hebben daar ons eigen concept voor ontwikkeld. Een drie traps raket die je doelgroep in een klap deel maakt van je universum: het MicroFilm Missie concept. Hiermee dagen we je doelgroep uit om in actie te komen. Met de camera op hun smartphone. Zij verfilmen opdrachten, wij monteren.  

Met de ene campagne genereren je zo de volgende campagne. Iedereen kan deelnemen, ervoor beloond worden en je kunt super bereik én response behalen met ontwapenende, authentieke video content voor een relatief laag budget op de media die er toe doen. Klinkt dat als te mooi om waar te zijn? Heeft de geheime dienst de heilige graal gevonden? Zou zomaar kunnen... Is er ooit een revolutie geslaagd zonder de inzet van de geheime dienst?

 width= 350 height= 275

Jeroen Landsman. Hoofd creatie de geheime dienst.nl 21 maart 2017.

 

Marketing Blog 2: De Betrouwbare Bron.

Reclame. Moeder aller nepnieuws.

Vroeger zei je weleens dat het nieuws om van te smullen was. Tegenwoordig weet je maar nooit wat je voor geschoteld krijgt.  Zo zagen we Alexander Pechtold tijdens de campagne periode opeens opduiken in een demonstratie van Hamas. Met de groetjes van Geert. Onbeschoft, zou Judeska van FC Kip zeggen. Ook onze vriendelijke Turkse zetelrover Kuzu die een kleine buitenpost van Erdogan wil stichten in ons parlement heeft veel plezier gehad van zijn cursus nepnieuws voor beginners. Zo stuurde zijn partij Denk het bericht de wereld in dat artsen de behandeling van allochtone patënten eerder zouden stoppen dan die van autochtone. Dit bericht was niet gebaseerd op cijfers, maar op een onderbuik gevoel. Nou, de reclamepolitie krijgt ook een raar gevoel van dit soort berichten. Een misselijk gevoel. Wij adviseren dan ook om 2 keer na te denken wanneer je een bericht van Denk gaat consumeren.  

Als er een industrie is die drijft op nepnieuws, dan is het reclame wel. Want wie denkt dat Frank Lammers verkering heeft met die mevrouw uit Toren C en dat ze samen 2 jonge kinderen hebben, moet nodig eens langs gaan bij de huisarts.  We accepteren natuurlijk dat dit maar een toneelstukje is, bedoeld om symphatie te wekken voor de Jumbo supermarkten. Albert Heijn deed het succesvol met Harry de nepsupermarkt manager. En Jumbo doet het nu met Frank en zijn nepfamilie. Moet kunnen. Hoe kun je anders symphatie kweken voor een supermarkt?

Kwalijker wordt het wanneer het er niet zo dik bovenop ligt.  Het programma rambam onthulde in januari dat de winnaars van de Nationale Succes Business Award allemaal 12.750 euro hadden betaald om te winnen. Ze kochten eigenlijk alleen maar zendtijd in bij het programma de Succesfactor van RTL 7 dat na de onthulling dan ook direct werd gestopt. Waarom er bedrijven mee wilden doen is eigenlijk ook een raadsel, het programma werd uitgezonden op zaterdag om 1 uuur 's middags. Echt een tijd dat mensen naar zo'n zouteloos programma willen kijken.

Ook de vlek-op vlek situatie komt voor. Eind vorig jaar kreeg online supermarkt Picnic  een boete van een ton voor een spotje waarin een nep Max Verstappen vliegensvlug bestellingen rond bracht. Dat vond het management van Max niet goed. Ze hadden Max juist voor een hoop geld aan Jumbo verkocht. Het gejammer van het management van Picnic kon ze niet meer vermurwen. Picnic moet gewoon betalen. En terecht. Het nepspotje maakt op een heel goedkope manier misbruik van een naam en imago waar veel geld, talent en energie in is geinvesteerd.

Je wordt de hele tijd bestookt met commericële boodschappen die valse informatie en beloftes in zich hebben. Bij het online shoppen kom je terecht in de advertentie fuik die ze de sales funnel noemen. De bedoeling is dat je door verschillende lokkertjes wordt verleid om dingen te kopen of te gaan denken. In Rusland hebben ze de boel eens omgedraaid, daar is een compleet nep internet ontdekt dat echte reclame liet zien aan nep mensen. Zo werden miljoenen verdiend aan adverteerders.  

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het resultaat van al dat nep gedoe zou zomaar kunnen zijn dat de krant terug keert als de betrouwbaarste nieuwsbron. Ooit begon hier het nep nieuws als de advertorial. Een advertentie die eruit zag als een redactineel artikel. De krantenuitgevers waren wel zo slim om er al snel 'advertorial' of 'ingezonden mededeling' boven te zetten. Dat maakt het allemaal een stuk transparanter.

Door Jeroen Landsman, hoofd creatie de geheime dienst.nl 20 maart 2017

width=

Marketing Blog 1: De Betrouwbare Bron. 

Als jij nou even je smoel houdt? Of: hoe hoort het eigenlijk?

Het hart van de consument is de ijsberg waar reclame schipbreuk op lijdt. Een bekend probleem. En elke marketeer claimt daarvoor een oplossing aan te kunnen dragen. Het orkest op de Titanic wordt zo elke dag groter. Geloof mij, ik ben vooral consument en daarnaast reclamemaker: de kortste route naar de consument vind je niet door een dikkere stalen scheepshuid te nemen en vol gas tegen de ijsberg aan te blijven varen. Je verovert iemands hart door je open te stellen voor de ander. Communicatie is twee richtingsverkeer. Door te luisteren, ontdooi je je gesprekspartner. Door je interesse te laten blijken breek je het ijs.

Onze Amy heeft het nog zo gezegd.

In haar standaard werk, 'Hoe hoort het eigenlijk?' heeft Amy Groskamp-ten Have het in 1940 al eens opgetekend. En het mooie is, intuïtief voel je dat haar woorden actueler dan ooit zjn. Dit zegt ze erover:Conversatie. Werkelijk conversatie is als een gracieus balspel, waarbij de medespelenden beurtelings de bal kaatsen en ontvangen. Conversatie is de uitwisseling van gedachten, opvattingen, ervaringen e.d. En uitwisselen beteekent: beurtelings in ruil geven voor wat de ander schenkt. Hieruit blijkt dus, dat een conversatie een gesprek is, waaraan twee of meer personen deelnemen. De ondervinding leert ons dat het geenszins overbodig is om hierop nog eens extra den nadruk te leggen: Hoe vaak zien (en hooren) wij niet dat een enkele persoon bijna voortdurend alleen aan het woord is zonder de overige leden van het gezelschap een kans te geven zich te laten hooren. Dit is een grove zonde tegen de étiquette en helaas een vrij algemeene ook. Zij, die veel te vertellen hebben en dit doen ook, d.w.z. vlot, geestig en onderhoudend, mogen zich als zij op welgemanierdheid aanspraak willen maken, nimmer geheel en al van het gesprek meester maken.

Neem als adverteerder of reclamemaker vooral ook de laatste zin ter harte. Echt. Lees hem nog eens. Maak er een screensaver van. Bak hem op een tegel. Borduur hem op je hoofdkussen. Wil je meer weten over de kunst van het converseren volgens Amy? Kijk dan op: Etiquette volgens Amy Wil je weten hoe wij je doelgroep aan de praat krijgen voor de camera? Neem contact op voor een presentatie. Reacties op deze vlog zijn uiteraard van harte welkom!

height= 250 width= 200

 

 

 

 

 

 

Door Jeroen Landsman, hoofd creatie de geheime dienst.nl 9 maart 2017