Synagoge Zaandam: terug op de Gedempte Gracht

Je moet het even weten, maar de KPN winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam is gevestigd in de voormalige Zaanse synagoge. Deze wordt langzaam maar zeker in oude luister hersteld. Op 12 februari 2021 werd de eerste fase van het project afgesloten. De Zaanse synagoge werd in februari 1865 als nieuw gebedshuis ingewijd. Na deportatie van het grootste deel van de Zaanse Joodse gemeenschap werd de synagoge in 1942 onteigend door de Nazi’s. Na een moeizame periode met een veel kleinere joodse gemeenschap werd het gebouw in 1974 verkocht. Op de plek van de KPN winkel, werd tot 1960 gebeden en gezongen.

Zo mooi als het was...

Met de restauratie van de galerij en het zichtbaar maken van de fraaie houten kapconstructie hoef je maar omhoog te kijken om de sfeer van de oude synagoge te beleven. Daar zie je ook afbeeldingen van voorwerpen van de voormalige synagoge. Bijvoorbeeld een exacte kopie van de originele Thora rollen in een prachtige Thora mantel met siertorens. Voor de bezoeker is er een gratis boekje ‘Zo mooi als het was..’ met meer informatie over het gebouw en de geschiedenis van de Zaanse Joodse gemeenschap. De geheime dienst heeft hier met veel plezier aan mee gewerkt. De voorzitter/penningmeester van de stichting 'Vrienden Zaanse Synagoge', Felix Beekman, vertelt in het filmpje hoe de samenwerking verliep.

 

Eindelijk is het klaar en hopelijk vanaf 2 maart voor iedereen te bezoeken. We ontworpen en begeleidenden de expositie. We maakten o.a. filmpjes voor de instore schermen van KPN, een display en bijbehorend informatie boekje 'Zo mooi als het was...', huisstijl en een site met als onderwerp de geschiedenis van de voormalige synagoge in Zaandam en de Zaans Joodse gemeenschap. Wat een fantastisch project om te mogen produceren in samenwerking met stichting Vrienden van de Zaanse Synagoge https://synagogezaandam.nl/, Erik Schaap https://schaapschrijft.nl , Fotografie https://www.erikvangurp.com/, inrichten en produceren tentoonstellingsitems https://rimaxx.nl, webbouw en onderhoud https://www.metzelwerk.nl/.